dimarts, 29 de setembre del 2015

TEMA 1: LA SOCIETAT DE LA INFORMACIÓ I LA COMUNICACIÓ


Avui en dia, ens trobem en un món cada volta més globalitzat i en una societat on tothom pot crear, accedir, compartir i utilitzar la informació i el coneixement. Aquest fet provoca que les persones, les comunitats i els pobles puguin desenvolupar tot el seu potencial i millorar la qualitat de les seves vides.

 La globalització és un procés que s’està generant abans de l’aparició de les tecnologies, i és el motor que està impulsant l’ús d’aquestes.

A partir de l’aparició d’aquesta societat de la informació i la comunicació, sorgeixen diferents discursos: el mercantilista que entén les tecnologies com un mercat universal a l’abast de tots; el crític-polític que pretén reorientar el desenvolupament tecnològic sota paràmetres i criteris socials i polítics; el tecnocentrista on les noves tecnologies es converteixen en el canvi social i cultural; i per últim l’apocalíptic, entès com que les tecnologies representen el fi dels ideals i valors de la modernitat i del model de la societat.

La societat de la informació i la comunicació té uns avantatges i uns inconvenients.

Pel que fa als avantatges, la societat ha sofert una millora de la qualitat dels serveis que implica més rapidesa i eficàcia; s’han trencat les barreres d’espai i temps mitjançant la comunicació i la interacció a l’instant i en qualsevol context;  ha augmentat l’accés a la informació; han sorgit noves formes de participació i d’interacció; i han aparegut noves indústries i progressos econòmics en benefici de la ciutadania.

En quant als inconvenients, el més important és la bretxa que suposa respecte a les desigualtats existents dins la societat, és a dir, la diferència entre aquells que tenen accés i saben emprar les TIC i aquells que no. També hi ha molta dependència tecnològica que provoca una mancança de capacitat de reacció quan falta la tecnologia; la pèrdua de privacitat i augment del control; el impacte mediambiental; l’uniformisne i hegemonia cultural; i la competència per gestionar la gran quantitat d’informació que trobem a les xarxes.

El que és evident és que la societat actua contínuament com a propulsora decisiva de difusió i generalització de la tecnologia.

Els processos de l'escriptura i l'impremta també han significat una gran evolució per a la societat.

L’escriptura és un procés que va durar milers d’anys i es va iniciar pretenent ser un joc com a forma natural de socialització. Aquesta va ser una porta d’accés a la cultura i a la vida social, ja que va comportar la necessitat d’una creació de signes gràfics per enregistrar la parla. Degut a tot això apareix la paraula escrita, que va permetre la independència de la informació de l’acte singular entre parlant i oient.

Pel que fa a l’impremta, permet produïr textos en grans quantitats i distribuir-los. El món tal i com el coneixem és producte de l’impremta i aquesta ha set una influència decisiva en el conjunt de transformacions polítiques, econòmiques i socials.

En conclusió, la societat actua contínuament com a propulsora decisiva de difusió i generalització de la tecnologia.

De tot lo esmentat anteriorment el que és evident és que l’aparició de les tecnologies, ha suposat un gran canvi en la mentalitat, en els valors  i en els ideals de les persones, és a dir que el pensament que tenen les noves generacions és molt diferent al que tenien abans, al igual que les formes de comunicació.

Amb l’aparició de les tecnologies han sorgit una gran quantitat de noves formes de comunicació que permeten mantenir contacte des de qualsevol emplaçament del món.

Encara que tots sabem que tota aquesta revolució tecnològica que ha hagut a les darreres dècades no ha fet més que començar. Per aquest motiu és molt important que tothom s’adapti als nous canvis, tant les noves generacions que viuran amb la tecnologia molt present, com les generacions més velles que hauran de procurar introduir els nous recursos a les seves vides.

Tots aquestos canvis que viu la societat d’avui en dia, afecten de ple a l’educació, ja que és important que els estudiants rebin una educació amb l’ introducció dels nous mitjans de comunicació i de la informació.

 El problema bé donat quan els docents no saben educar amb aquestos nous recursos, no tenen la capacitat o no està dins dels seus valors.

Per això és molt important conèixer la importància que tenen les tecnologies a la nostra societat, i com a mestres, saber ensenyar i aplicar les metodologies adequades per poder aprofitar al màxim aquestos recursos, que en realitat la seva funció es donar-nos una millor qualitat de vida i de l’ensenyança.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada